Kom igång guide

För din Joomla sida

Logga in

Börja med att logga in på sidan genom att gå till: www.dindomän.se/administrator
Logga in med:
Användarnamn: kund
Lösenord: 123456

Kontrollpanel

När du loggat in visas din kontrollpanel.
Kontrollpanelen når du alltid genom menyn Webbplats – Kontrollpanel

Ändra användarnamn & lösenord

Du behöver ändra ditt användarnamn och lösenord. Ifrån din kontrollpanel klickar du på knappen ”Användare”

Nu visas en lista på alla användare som finns på sidan.
Klicka på den som heter ”Kund”.

Ändra namn
Inloggningsnamn (använd ej mellanslag i detta)
Ett lösenord och bekräfta lösenordet.
Din epostadress
Kom ihåg / spara dessa uppgifter då det är dessa du loggar in med nästa gång på sidan.

Klicka på Spara & Stäng längst upp till höger.

Inställningar

Ifrån din kontrollpanel, klicka på knappen ”Globala inställningar”.

Ändra webbplatsens namn till önskat namn. OBS! ändra inget annat.

Skriv in sökord och sökbeskrivning som underlättar synligheten på google.

Gå vidare till fliken Server som finns ovanför.

I högerkolumnen kan du nu göra inställningar för email.
OBS! Ändra inget annat då det kan göra att din hemsida slutar att fungera.
Ändra enligt följande:

Epostsystem = SMTP
Mail från = Din emailadress
Från (Namn) = Ditt namn eller företagsnamn.
Sökväg för Sendmail = /usr/sbin/sendmail
SMTP autensiering = Yes
SMTP säkerhet = SSL
SMTP port = 465
SMTP användarnamn = Din emailadress.
SMTP lösenord = Lösenordet till din mail.
SMTP värd = smtp.gmail.com

Bild på hur det ser ut:

Klicka på Spara & Stäng längst upp på sidan.

Språk

Vill du ha sidan på Svenska eller Engelska?
Förinställt är svenska men vill du ha engelska gör du följande.

Klicka på knappen ”Språk” ifrån kontrollpanelen

Klicka på stjärnan så den blir gul på det språk du vill ha.

Vill du även ändra språk för administrationsdelen som du är inne på nu så klickar du på fliken ”Installerat – Backend” ovanför och gör samma sak där. Klicka på stjärnen för det språk du vill ha så den blir gul.

Design mall

Nu ska du välja en design för sidan.

Ifrån din kontrollpanel klickar du på knappen ”Mallar”

Här visas en lista på alla olika mallar som finns. De du kan använda är de som heter ”Mall” följt av en siffra. Ex Mall1, Mall2 Mall3 osv.

Klicka på stjärnan på någon av mallarna så den blir gul.

Nu är den mallen vald.
Klicka på ”Visa webbplats” längst upp till höger för att se hur designen ser ut. Då öppnas en ny flik eller ett nytt fönster med webbplatsen.

Vill du prova någon annan mall går du tillbaka till administrationsfliken och klickar på stjärnan för någon annan mall. Gå sedan tillbaka till fliken där man ser webbplatsen och uppdatera så sidan laddas om i webbläsaren.

Ikonen för att ladda om sidan ser lite olika ut beroende på vad man har för webbläsare.
Den finns oftast placerad när adressfältet i webbläsaren.

Internet Explorer
Mozilla Firefox
Google Chrome

Nu skall den nya designmallen visas. Upprepa detta tills du hittar en mall som du vill använda.

Mallen teveo_bluestork har även den en gul stjärna. Det är mallen för administrationsgränssnittet vilket du inte kan ändra.

Kontaktformulär, sidfot samt logotyp

Nu ska vi ändra formuläret så det skickar till din mailadress.

Ifrån din kontrollpanel klickar du på knappen ”Moduler”

Här visas en lista med olika moduler. Klicka på ”Skicka Ett Mail”

Ändra till din mailadress i högerkolumnen. Du kan även lägga till om det skall skickas en kopia till någon annan samt ändra ämne för formulärsmailen.

Klicka på Spara & Stäng längst upp när du är klar.

Klicka nu på ”Sidfot” som står i listan.
I rutan för ”egen text” längre ner skriver du in det som skall visas längst ner på din hemsida. Förinställt är en copyright text där du ändrar årtal och företagsnamn.
Klicka på Spara & Stäng längst upp när du är klar.

Klicka på ”Logotyp” som står i listan.
Här kan du lägga in din logtyp-bild eller skriva ditt företagsnamn som visas längst upp sidan.
Har du ingen logotyp så kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

För att lägga in en bild följer du anvisningarna i vår manual här »
Du måste logga in med ditt kundinlogg för att läsa manualen. Dessa uppgifter har du fått på mail av oss.

Klicka på Spara & Stäng längst upp när du är klar.

Skriva texter

Allt textinnehåll på sidan är såkallade artiklar. Ifrån kontrollpanel klickar du på knappen ”artiklar”.

Här listas dina olika artiklar. För att ändra tex startsidans text klickar du på den som heter ”Hem”

I rutan som finns längre ner kan du skriva text och lägga in bilder.
Mer info och tips om texter kan du läsa i manualen här »
Lägga in bilder kan du läsa om här »

Blogginlägg

För att skriva ett nytt blogginlägg så klickar du på ”Ny Artikel” ifrån din kontrollpanel.

Börja med att skriva en Rubrik för inlägget.
Välj kategori – ”Blogg”
Kontrollera att Status är publicerad.
Skriv din text och lägg in dina bilder.

Klicka på Spara & Stäng längst upp när du är klar. Nu visas blogginlägget på din sida.

Skapa ny undersida med menyknapp

Du kanske vill ha en ny undersida med dina tjänster eller någon annan information.
Börja med att skapa en ny artikel. Klicka på ”Ny artikel” ifrån din kontrollpanel.

Skriv in önskat namn.
Välj kategori – ”Ej kategoriserad”
Kontrollera att Status är publicerad.
Skriv din text och lägg in dina bilder.

Klicka på Spara & Stäng längst upp när du är klar.

Nu ska vi lägga till menyknappen.

Ifrån din kontrollpanel klicka på knappen ”Menyer”

Klicka på Main Menu

Klicka på knappen Ny längst upp

Först skall vi välja vilken typ av menyknapp detta skall vara. Klicka på knappen ”Välj”

I rutan som dyker upp klicka på ”En artikel” under rubriken Artiklar.

Nu skall du skriva in en menyrubrik för menyknappen. Det är det namnet som visas på hemsidan.

På höger sida skall du välja den artikel du vill skall höra ihop med den menyknappen.
Klicka på knappen ”Välj/Ändra” och leta upp artikeln i fönstret som visas.
I flikarna under kan du göra olika inställningar efter önskemål. Tex om du vill att en utskriftikon skall visas så väljer du att den skall visas under fliken Artikel – inställningar.
Vill du inte att något skall visas väljer du dölj eller nej.

Klicka på spara & Stäng längst upp till höger när du är klar.

Nu har du kommit igång med din webbplats.

Vill du fördjupa dig mer i din sida kan du titta igenom manualen som finns att läsa här »
Manualen innehåller en del funktioner som inte finns i din sida. Kontakta oss om du vill utveckla din sida med nya funktioner eller kanske en unik design.

Lycka till!

Mvh.
Teveo – Din webbyrå i Göteborg